Vetrobransko steklo vozila se v nesreči ne sme razbiti na tisoč koščkov. Zato so običajno izdelani iz laminiranega stekla, ki je sestavljeno iz vsaj dveh stekel, povezanih z elastično in nelomljivo polimerno folijo. Žal pa ista sestavina, ki zmanjšuje tveganje, da se bodo potniki v avtomobilu v primeru nesreče poškodovali, ustvarja tudi velike količine odpadne folije, ki je prej ni bilo mogoče trajnostno odstraniti.

“V podjetju Pilkington na Poljskem skrbimo za vse, kar je povezano z ravnanjem z odpadki,” je povedala Anna Grom, vodja Interzero Circular Solutions Europe. “Pri proizvodnji laminiranih vetrobranskih stekel nastajajo velike količine ostankov folije, ki jih je bilo mogoče obdelati le termično – z drugimi besedami, odpadki so se sežigali. Proizvajalec vetrobranskih stekel se s tem ni bil več pripravljen sprijazniti, zato smo začeli iskati rešitev zanje.”

Zaustavitev odpadkov

Podjetje Pilkington ima na Poljskem veliko osrednje skladišče in obrat za proizvodnjo vetrobranskih stekel. Od leta 2006 je to prej britansko podjetje del japonske skupine NSG, enega vodilnih svetovnih dobaviteljev stekla in zasteklitvenih sistemov ter podjetja z visokimi standardi na področju trajnosti. “Po eni strani je bilo odstranjevanje velikih količin folije zelo drago, po drugi strani pa podjetje Pilkington Automotive Poland ni želelo več preprosto zavreči tega visokokakovostnega materiala,” je poudarila Anna Grom. “Naša naloga je bila ustaviti tovrstne odpadke.” Podjetje Interzero je začelo s svojim lastnim omrežjem na Poljskem. Čeprav se Anna Grom dobro zaveda, da podjetja za recikliranje na splošno ne sprejemajo folij iz polivinil butirala (PVB), “je bil naš cilj doseči najvišjo možno stopnjo recikliranja za našo stranko”.

 

“Zahvaljujoč podjetju Interzero je mogoče uporabiti našo odvečno folijo PVB. To je velik uspeh.”
Ryszard Jania, direktor skupine NSG na Poljskem

 

“Fantastičen projekt”

Podjetje FAGUM STOMIL namerava letos začeti s serijsko proizvodnjo in izdelati prve škornje wellington, ki bodo v celoti izdelani iz odvečne folije PVB podjetja Pilkington. “Rešitve krožnega gospodarstva so za naše podjetje prelomne in postavljajo temelje za druge rešitve, ki jih lahko kot ekološke izdelke predstavimo trgu,” je dejal Grzegorz Skomorowski, namestnik direktorja družbe FAGUM STOMIL. “Želimo si, da bi vsi, ki izberejo par naših škornjev, začutili, da so del fantastičnega projekta, ki govori o odgovornosti, trajnostnem razvoju in predvsem skrbi za okolje našega planeta za nas in prihodnje generacije.”