Za plastenke za enkratno uporabo znaša depozit 25 centov. Ceno depozita za plastenke za večkratno uporabo določi proizvajalec in znaša od 8 do 25 centov.

Celoten sistem depozita zajema do 18 milijard embalaže na leto, od tega jih 95 % obdelajo avtomati za plastenke, 5 % pa sistem vrečk.

24. avgusta smo se skupaj z zaposlenimi iz skupine Eurocash odpravili v Nemčijo, da bi si ogledali, kako se sistem depozita izvaja v praksi. Skupaj smo obiskali trgovine tako s sistemom zbiranja vrečk kot s sistemom avtomatskega zbiranja. Obiskali smo tudi center za predelavo Interzero, kjer se odpadki razvrščajo v ustrezne frakcije.

Zahvaljujoč temu potovanju smo lahko na lastne oči videli, kako se trgovske verige spopadajo z nemško zakonodajo. S partnerji smo lahko izmenjali izkušnje in bolje spoznali postopke, ki potekajo v obiskanih enotah.

V podjetju Interzero si prizadevamo čim bolje spoznati potrebe industrije. Izboljšujemo svojo ponudbo, analiziramo uspehe drugih in raziskujemo razvojne priložnosti. Verjamemo, da bomo skupaj lahko kos prihodnjim zakonskim izzivom in ustvarili enako učinkovit sistem kot ga že ima Nemčija.