Inovativna, najsodobnejša zasnova sortirnice družbe ALBA z zmogljivostjo več kot 200.000 ton letno v Walldürnu v Nemčiji za predelavo mešanih plastičnih odpadkov v surovine za kemične reciklaže družbe OMV

• Strateško partnerstvo združuje dopolnilne prednosti in zmožnosti obeh strani, katerih cilj je še en korak v smeri sveta brez odpadkov

 

 

OMV, mednarodna integrirana družba za nafto, plin in kemikalije s sedežem na Dunaju, in ALBA Recycling, dobavitelj surovin ter vodilni na področju recikliranja in rešitev brez odpadkov, sporočata, da sta začela ekskluzivne razprave za skupno gradnjo in upravljanje inovativne sortirnice v Walldürnu v Nemčiji za nadaljnje razvrščanje mešanih plastičnih odpadkov za kemično recikliranje. Končna odločitev o naložbi se pričakuje v letu 2022.

 

ALBA Recycling upravlja pet sortirnic za lahko embalažo v Nemčiji in sortira približno tretjino lahke odpadne embalaže v Nemčiji – več kot 800.000 ton letno. Zato ima družba ALBA Recycling trenutno največjo zmogljivost sortiranja v Nemčiji, ki je povezana z visoko kakovostjo proizvodnje in visokimi stopnjami recikliranja.

 

Družba ALBA Recycling bo s tem sodelovanjem družbi OMV zagotovila dobavo visokokakovostne ustrezne surovine za kemično recikliranje, kar bo pomagalo zapolniti vrzel na področju plastike. Inovativna najsodobnejša sortirnica, ki jo je zasnovala družba ALBA Recycling, bo lahko letno obdelala več kot 200.000 ton poporabniških mešanih odpadkov v ustrezno surovino za proizvodnjo novih plastičnih izdelkov. Ta inovativni postopek sortiranja omogoča nadaljnjo ekstrakcijo poliolefinov iz frakcije odpadkov, ki trenutno zahteva sežig. Ta inovativen postopek sortiranja je bil preizkušen v industrijskem obsegu, proizvod pa je bil uspešno obdelan kot surovina v OMV-jevem pilotnem obratu ReOil®.

 

Maximilian Grasserbauer, podpredsednik družbe OMV Plastika za plastiko: »Uporabljena plastika pomembno vpliva na okolje in podnebje. Za zmanjšanje teh vplivov ob ohranitvi uporabnosti plastike je potreben premik k bolj krožnemu sistemu plastike. Kemično recikliranje, kot je postopek v obratu ReOil®, je odličen dodatek k dobro uveljavljenim mehanskim metodam recikliranja. V ALBI vidimo zelo perspektivnega partnerja za sodelovanje, ki ima dolgoletne izkušnje z recikliranjem rabljene plastike in s katerim želimo vlagati v prihodnost. V inovativno prihodnost, ki omogoča večje krožno gospodarstvo za plastične odpadke.«

 

»Z veseljem združujemo tehnološko izpopolnjeno kemično recikliranje družbe OMV z našo vodilno tehnologijo sortiranja na svetovnem trgu, da naredimo naslednji korak v krožnem gospodarstvu za svet brez odpadkov,« je povedal dr. Axel Schweitzer, lastnik družbe ALBA Recycling. »Kemično recikliranje ni tekmec mehanskemu recikliranju, saj je mehansko recikliranje najučinkovitejši način za obdelavo monofrakcij iz postopka sortiranja. Kemično recikliranje je edina rešitev za mešane plastične odpadke, kot so sestavljena in večplastna plastika. Nujno moramo reciklirati tudi ta material, da za naše stranke zapolnimo vrzel na tem področju. Recikliranje, ki ga bosta izvajala OMV in ALBA Recycling, bo ta mešani plastični odpadek, ki se danes sežiga, spremenilo v pomemben vir za proizvodnjo dovolj reciklažnega materiala, kar bo omogočilo trajnostno proizvodnjo blaga in embalaže.«

 

Družba OMV je bila med prvimi, ki so pred več kot desetletjem razvili tehnologijo za kemično recikliranje rabljene plastike. Pilotni obrat ReOil® deluje v rafineriji Schwechat v Avstriji od leta 2018 in lahko v eni uri 100 kilogramov rabljene plastike spremeni v 100 litrov sintetične surovine. Pilotni obrat je zabeležil že 14.500 delovnih ur, kar omogoča izboljšanje postopka termičnega krekinga in podpira nadaljnjo širitev tehnologije ReOil®. Družba OMV je sprejela končno odločitev o naložbi v povečan predstavitveni obrat z zmogljivostjo 16.000 ton letno, ki naj bi začel delovati leta 2023. Cilj družbe OMV je vzpostavitev komercialno izvedljivega obrata industrijskega obsega do leta 2026.

 

O družbi OMV

 

OMV proizvaja in trži nafto in plin ter kemične izdelke in rešitve na odgovoren način in razvija inovativne rešitve za krožno gospodarstvo. Družba OMV je s prihodki od prodaje v skupini v višini 36 milijard evrov in delovno silo s približno 22.400 zaposlenimi v letu 2021 ena največjih avstrijskih družb, ki kotirajo na borzi. Pri raziskovanju in proizvodnji ima družba OMV močno bazo v srednji in vzhodni Evropi ter uravnotežen mednarodni portfelj z Bližnjim vzhodom in Afriko, Severnim morjem, Rusijo in azijsko-pacifiškimi državami kot temeljnimi regijami. Povprečna proizvodnja je leta 2021 znašala 486.000 sodčkov na dan s poudarkom na zemeljskem plinu. Na področju rafinerij in trženja družba OMV upravlja tri rafinerije v Evropi in ima v lasti 15-odstotni delež v rafinerijah ADNOC in ADNOC Global Trading s skupno zmogljivostjo predelave okoli 500.000 sodčkov na dan. Poleg tega družba OMV upravlja približno 2100 bencinskih črpalk v desetih evropskih državah ter upravlja objekte za skladiščenje plina v Avstriji in Nemčiji. V letu 2021 je celoten obseg prodaje zemeljskega plina znašal 196 TWh. Prek svoje hčerinske družbe Borealis je OMV na področju kemikalij in materialov eden vodilnih svetovnih ponudnikov naprednih in krožnih rešitev za poliolefin ter vodilni na evropskem trgu osnovnih kemikalij, gnojil in mehanskega recikliranja plastike. Družba ponuja storitve in izdelke strankam po vsem svetu prek Borealisa in njegovih dveh pomembnih skupnih projektov: Borouge (z ADNOC, s sedežem v ZAE in Singapurju) in Baystar™ (s TotalEnergies, s sedežem v ZDA). Trajnost je sestavni del korporativne strategije družbe OMV. OMV podpira prehod na nizkoogljično gospodarstvo in je določil merljive cilje za zmanjšanje intenzivnosti ogljika ter uvedbo novih energetskih in petrokemičnih rešitev.

 

Družba ALBA Recycling GmbH

 

ALBA Recycling GmbH, vodilno podjetje v Evropi za recikliranje plastike in del Interseroha, razvija, gradi in upravlja obrate za recikliranje rabljene embalaže. To so edinstveni obrati za sortiranje embalaže iz zbirke rumenih vrečk ali posod za recikliranje na različnih lokacijah v Nemčiji. Obrati veljajo za najsodobnejše in najnaprednejše v Evropi z najvišjimi stopnjami recikliranja. Poleg sortiranja je družba ALBA vodilna na področju mehanskega recikliranja in predelave. ALBA Recycling GmbH upravlja obrat za recikliranje plastike v Eisenhüttenstadtu, kjer iz sortirane plastike izdelujejo naši inovativni in nagrajeni surovini recythen® in procyclen®. Družba ALBA reciklira več kot 40.000 ton polietilena in polipropilena ter uporablja znanje iz lastnega laboratorija za raziskave in razvoj družbe ALBA v Mariboru v Sloveniji. Izdelki iz Eisenhüttenstadta se uporabljajo za več namenov, vključno z oblikovalskimi izdelki.