Primer dobre prakse: Zmanjšanje okoljskega vpliva kvalifikacij za svetovno prvenstvo v dodgeballu z ESD podjetja Interzero

Uvod: V zadnjih letih tema trajnostnega razvoja postaja vse pomembnejša, kar je organizacije po vsem svetu spodbudilo k ocenjevanju njihovega okoljskega odtisa. V ospredju tega gibanja je naša ekipa izvedla celovito analizo okoljskega vpliva kvalifikacij za svetovno moško prvenstvo v floorballu (WFCQ). Z uporabo Trajnometra oz. Environmental Sustainability Dashboard- a (ESD), ki jo je razvilo podjetje Interzero, smo se podali na pot ocenjevanja in zmanjševanja ogljičnega odtisa tega pomembnega športnega dogodka.

Kontekst: WFCQ (kvalifikacije za svetovno prvenstvo v floorballu) so potekale v Škofji Loki v Sloveniji od 31. januarja do 4. februarja 2024. Udeležilo se jih je pet ekip iz naslednjih držav: Slovenije, Belgije, Švice, Italije in Danske skupaj s predstavniki Mednarodne floorball zveze (IFF). Skupno je sodelovalo 216 ljudi, vključno s športniki in osebjem, 2.453 obiskovalcev, 33 prostovoljcev in lokalna delovna sila.

Izziv: Izračun ogljičnega odtisa prizorišča WFCQ

Izziv je bil jasen: kako lahko zagotovimo, da bo moško tekmovanje WFCQ, ki je vznemirljiv prikaz atletike in športnega duha, hkrati skladno z našo zavezanostjo k trajnosti? Naloga je bila zahtevna, saj je bilo treba upoštevati več razsežnosti, vključno z funkcioniranjem prizorišča, logistiko in prevozi, komunikacijskimi dejavnostmi, pripravo razstave, nastanitvijo in gostinskimi storitvami. Vendar pa smo se s pomočjo predane ekipe in našega Trajnometra, izziva lotili s polno močjo.

WFCQ je ves čas trajanja dogodka gostila Arena Poden v Škofji Loki (Slovenija).

IFF logo

Za izračun toplogrednih plinov, ki jih je mogoče pripisati prizorišču, so bile upoštevane naslednje kategorije vpliva:

  1. Izgorevanje nepremičnih goriv.
  2. Poraba električne energije, na splošno
  3. Poraba toplote/hlajenja v omrežju.
  4. Poraba vode.
  5. Odstranjevanje odpadkov.

Rešitev: Naša metodologija je temeljila na načelih ocene življenjskega cikla (LCA), kar je zagotovilo, da je bil vsak vidik dogodka skrbno pregledan z vidika njegovega vpliva na okolje. Od količinske opredelitve emisij toplogrednih plinov do ocene nastajanja odpadkov in prevoza – nobena podrobnost ni bila prezrta. Z uporabo platforme Environmental Sustainability Dashboard smo lahko zbrali in analizirali podatke iz različnih virov ter pri tem upoštevali mednarodno priznane standarde, kot je Global Reporting Initiative (GRI).

Rezultati/izidi: Rezultati naše analize so bili edukativni in uporabni. S skupnim ogljičnim odtisom 108,1 tone ekvivalenta CO2 smo pridobili dragocen vpogled v področja, na katerih bi naša prizadevanja lahko prinesla največje spremembe. Kot najbolj vplivna dimenzija se je izkazal prevoz, ki je predstavljal 52 % ogljičnega odtisa dogodka, predvsem zaradi letalskih prevozov. Sledita nastanitev in prehrana, ki sta pomembno prispevali k skupnim emisijam.

Vendar se oboroženi s tem znanjem nismo ustavili zgolj pri oceni. Namesto tega smo predlagali ciljno usmerjene strategije za zmanjšanje vpliva na okolje. Od spodbujanja trajnostnih možnosti potovanja za udeležence do optimizacije porabe energije na prizorišču in zmanjšanja nastajanja odpadkov – vsak omilitveni ukrep je vodila naša zavezanost trajnosti.

Do konca moškega turnirja WFCQ nismo dosegli le cilja količinske opredelitve okoljskega vpliva dogodka, temveč smo tudi dokazali svojo neomajno predanost trajnosti. S skupnimi prizadevanji in inovativnimi rešitvami smo športni dogodek spremenili v prvaka okoljske odgovornosti in postavili nov standard za prihodnja prvenstva po vsem svetu.

Na koncu naj poudarimo, da je uspeh naše trajnostne pobude za moško prvenstvo WFCQ dokaz moči odločanja na podlagi podatkov in skupnega ukrepanja. V prihodnosti smo še naprej zavezani nadaljnjim prizadevanjem za trajnostni razvoj, s čimer bomo zagotovili, da bodo lahko prihodnje generacije uživale v športnih užitkih, ne da bi pri tem ogrožale zdravje našega planeta.

Kaj je Trajnometer / Environmental Sustainability Dashboard?

Environmental Sustainability Dashboard (ESD) je rešitev podjetja Interzero, ki je namenjena usmerjanju in podpori strank pri vključevanju trajnosti v njihovo poslovno strategijo. ESD obsega več korakov, od analize konteksta do oblikovanja akcijskega načrta za trajnostni razvoj. Med temi koraki je ključni element orodje ESD, spletna platforma, ki je zasnovana za pomoč podjetjem pri izračunavanju različnih okoljskih, družbenih in upravljavskih vplivov, povezanih z njihovimi glavnimi dejavnostmi in/ali izdelki.

 

Ocena vpliva upošteva različne razsežnosti, kot so emisije, energija, materiali, voda in odpadki. Izračunati je mogoče številne izhodne ključne kazalnike uspešnosti (KPI), kot so emisije toplogrednih plinov ali okoljski odtis materialov. Za vsako dimenzijo so potrebni posebni podatki za izračun ustreznega sklopa izhodnih kazalnikov. Tako vhodni kot izhodni podatki so izbrani in ustvarjeni na podlagi splošno uporabljenih standardov, kot je Global Reporting Initiative, in referenčne literature.

Izhodne informacije se lahko uporabijo ne le za komunikacijske namene, temveč tudi za tehnične ocene, podjetje pa jih lahko vključi v svoje poročilo o trajnostnem razvoju podjetja. V ESD lahko sodelujejo podjetja vseh velikosti, ne glede na to, ali ponujajo storitve ali izdelke.