Berlin/Köln. V znak priznanja za svojo celovito zavezanost in pionirski pristop “zero waste rešitev” bo vodilni evropski ponudnik storitev recikliranja leta 2024 prejel nemško nagrado za trajnostni razvoj v kategoriji “Industrija ravnanja z odpadki in recikliranja”. Podjetje Interzero in njegovih približno 2.000 sodelavcev, ki si prizadevajo doseči svet brez odpadkov, se je odpravilo na pot k trajnostni prihodnosti in svetu, v katerem je vredno živeti in v katerem se surovine sistematično reciklirajo, odpadkom se v največji možni meri izogibamo in ohranjajo se naravni viri.

“Zelo smo ponosni na to nagrado,” je dejal Dr. Axel Schweitzer, predsednik in lastnik Interzero. “Spodbuja nas, da si še naprej prizadevamo za spodbujanje krožne preobrazbe s strastjo. Če si to lahko zamislite, lahko tudi naredite: Skupaj s strankami in partnerji želimo doseči resnično trajnostno krožno gospodarstvo, da bi  učinkoviteje preprečevati preobremenjenost našega planeta. Velika hvala našim strankam, partnerjem in tudi naši ekipi.”

Podjetje Interzero s svojimi analognimi in digitalnimi rešitvami zaprtega kroga ter ekološko in ekonomsko učinkovitim recikliranjem surovin dosega jasno merljive okoljske učinke. Znanstveniki v Fraunhoferjevem inštitutu UMSICHT že 15 let raziskujejo konkretne učinke na podnebje in vire: Po podatkih študije UMSICHT “viri, prihranjeni z recikliranjem”, bi z upravljanjem približno 2,1 milijona ton reciklažnih materialov v zaprti zanki, Interzero je samo leta 2022 prihranil več kot 8,7 milijona ton primarnih surovin in preprečil približno milijon ton emisij toplogrednih plinov. Po izračunih organizacije Global Footprint Network (GFN) bi brez Interzerovih prizadevanj dan Zemljinega presežka leta 2023 dosegli 7 minut in 16 sekund prej (globalno) oziroma 4 ure in 20 minut prej (v Nemčiji).

Interzerovo azijsko sestrsko podjetje vse pogosteje uporablja modele zaprte zanke, prevzete iz Nemčije in Evrope, da bi spodbujalo ohranjanje virov tudi v Aziji. Tudi Interzerovo družbeno udejstvovanje se osredotoča na trajnostni razvoj, primer katerega je dolgoletno partnerstvo s košarkarskim klubom ALBA BERLIN. Kot sponzor in okoljski partner Interzero podpira večkratnega nemškega prvaka in pokalnega zmagovalca, da postane vrhunsko moštvo tudi z vidika trajnosti. In tudi to je uspešno: ALBA BERLIN je bila nominirana tudi za finalni krog letošnje nemške nagrade za trajnostni razvoj v kategoriji športnih podjetij.

16. nemško nagrado za trajnostni razvoj skupaj podeljujejo Zvezno ministrstvo za okolje, Združenje nemških gospodarskih in industrijskih zbornic (DIHK) in WWF podjetjem, ki so vodilna na področju trajnostne preobrazbe. Slovesna podelitev nagrad bo 23. novembra 2023 v Düsseldorfu.