Začetek gradnje je pozdravil tudi Peter Hauk, minister za prehrano, podeželje in varstvo potrošnikov  v Baden-Württembergu, ki je povedal: »Vzpostavitev najsodobnejšega in največjega obrata za naknadno sortiranje odpadne embalaže v celotni Evropi v Walldürnu krepi lokacijo in je hkrati močna zaveza za potrditev Baden-Württemberga kot poslovnega in inovacijskega središča. Tovarna je pomemben gradnik na poti h krožnemu gospodarstvu, ki varčuje z viri, zmanjšuje odvisnost od surovin in varuje naše podnebje, hkrati pa zagotavlja, da se na podeželju razvijajo delovna mesta in ustvarjajo vrednosti«.

Axel Schweitzer, predsednik uprave in lastnik podjetja Interzero je dodal, da: »Ta projekt pomeni začetek novega obdobja na področju recikliranja plastike. Skupaj z našim močnim partnerjem, družbo OMV, uporabljamo naš inovativni postopek recikliranja, da bi plastiki, ki se trenutno sežiga, s kemičnim recikliranjem omogočili drugo življenje. Prepričan sem, da se s pomočjo kemičnega recikliranja stopnja recikliranja v Nemčiji lahko znatno poveča in se bo v prihodnosti tudi povečala. S tem bomo naredili še en velik korak bližje naši viziji sveta brez odpadkov. Iskrena hvala ekipam na obeh straneh, ki so to omogočile, pa tudi za podporo tukaj v mestu, okrožju in državi – ki ima zaradi našega obstoječega obrata že dobro tradicijo. Z novim obratom skupaj razvijamo Walldürn in okrožje Neckar-Odenwald v vodilno lokacijo za industrijo recikliranja v Evropi«.

Daniela Vlad, članica izvršnega odbora družbe OMV AG in izvršna podpredsednica za kemikalije in materiale: »Rada bi se zahvalila našemu partnerju v skupnem podjetju Interzero, našim tehničnim projektnim partnerjem in zlasti predanim podpornikom tukaj na kraju samem, ki z nami sodelujejo pri uresničevanju tega v prihodnost usmerjenega projekta. Nova sortirnica je tukaj, širitev tehnologije ReOil®, ki jo je razvila in patentirala družba OMV, ter s tem povezana širitev naših zmogljivosti ReOil® so nadaljnji mejniki v preoblikovanju družbe OMV«.

Direktorica podjetja Interzero Slovenija mag. Darja Figelj pa ob tem poudarja: »Podjetje Interzero je na osmih trgih v Evropi zavezano spoštovanju okolja ter ohranjanju naravnih virov. Lastna sortirnica za plastične odpadke za kemično recikliranje je korak naprej k zagotavljanju še bolj kakovostnih rešitev za naše stranke. Kemično recikliranje je namreč tehnologija prihodnosti, ki lahko poleg običajnega mehanskega recikliranja bistveno poveča delež ponovno uporabljene plastike in prihrani dragocene surovine pred sežiganjem. Tudi slovenske surovine bomo lahko odslej kemično reciklirali in to ob podpori strokovnjakov iz Interzera in OMV«.

 

Več o projektu: OMV and Interzero establish joint venture to build and operate Europe’s largest sorting facility for chemical recycling