Berlin/Köln. Letos do 1. avgusta je po izračunih Global Footprint Network (GFN) za leto 2024 človeštvo iz narave porabilo toliko, kolikor lahko planet obnovi v celem letu. A brez dejavnosti recikliranja in inovativnih zaprtih zank podjetja Interzero, vodilnega evropskega ponudnika krožnih storitev, bi bil ta „dan prekoračitve Zemljinih virov“ dosežen še prej, kar ponovno dokazujejo letni izračuni mreže.

Interzero je skupaj s svojimi približno 50.000 strankami in širokim portfeljem rešitev zaprtih krogotokov ponovno uspel prestaviti globalni dan prekoračitve Zemljinih virov za več kot sedem minut. To je ponovno konkreten dokaz pozitivnega učinka portfelja storitev podjetja.

„Želimo sodelovati z našimi strankami, da bi dosegli dejanski učinek,“ pravi predsednik in lastnik podjetja Interzero Dr. Axel Schweitzer. „Ker se osredotočamo na našo vizijo sveta brez odpadkov – v katerem se razpoložljivi viri uporabljajo trajnostno in odgovorno -, nenehno iščemo nove načine, kako dan prekoračitve Zemljinih virov premakniti vedno dlje. Naša prizadevanja prinašajo oprijemljive uspehe.“

Združimo moči za ohranjanje virov

Prestavitev dneva prekoračenja Zemljinih virov je mogoče doseči le s timskim delom. Trajnostno ravnanje z blagom in embalažo mora prav tako postati nova realnost tako za podjetja kot za potrošnike. Od enega konca vrednostne verige do drugega: začenši z oblikovanjem izdelkov (pri tem se osredotočimo na trajnost, popravljivost in možnost recikliranja) ter nadaljujoč s ponovno uporabo in končnim recikliranjem. Za to je treba vzpostaviti splošni okvir in spodbude.

„Rešitve zaprtega kroga so podnebne rešitve,“ pravi Sebastiaan Krol, izvršni direktor podjetja Interzero Circular Solutions. „Da pa bi povečali količino dragocenih surovin, ki jih lahko upravljamo v zanki, je za teoretične pristope potrebna tudi volja, da se te zamisli uresničijo v praksi. Ponosen sem, da lahko rečem, da počnemo prav to za vse več izdelkov v različnih panogah. Vendar ne počivamo na lovorikah: teh 7 minut in 12 sekund vidimo zgolj kot mejnik na naši poti, da pretežno linearne načine poslovanja nadomestimo z resnično krožnim gospodarstvom,“ nadaljuje Krol.

Interzero sodeluje s svojimi strankami pri ohranjanju naravnih virov. Blagovna znamka VAUDE, ki se ukvarja z zunanjimi dejavnostmi, je razvila prvo torbo za kolesarske torbe iz 100-odstotno reciklirane odpadne plastične embalaže. Reciklirana plastika, ki je bila uporabljena v tem primeru, izvira iz podjetja Interzero. Interzerovi strokovnjaki za embalažo sodelujejo tudi s podjetjem ALDI v stalnem procesu izboljšav embalaže izdelkov lastne blagovne znamke, medtem ko se dobavitelj energije EnBW zanaša na znanje ponudnika krožnih storitev na področju prenove IT.

Opomba o metodologiji izračuna:

Global Footprint Network svoje izračune utemeljuje na orodju za obračunavanje virov, imenovanem ekološki odtis. S pomočjo teh računov neprofitna organizacija primerja trenutne potrebe človeštva ali prebivalstva države po virih z zmogljivostjo Zemlje za biološko obnovo. Veliko podatkov za oceno prispevka podjetja Interzero k ohranjanju virov je med drugim na voljo v študiji „Resources SAVED by Recycling“, ki jo je izvedel Fraunhoferjev inštitut za okoljsko, varnostno in energetsko tehnologijo UMSICHT. Družba Interzero enkrat letno naroči tem znanstvenikom, da določijo količino toplogrednih plinov in virov, prihranjenih z recikliranjem materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

O podjetju Interzero

Interzero je eden vodilnih ponudnikov storitev na področju zapiranja proizvodnih, snovnih in logističnih zank ter vodilni ponudnik inovacij na področju recikliranja plastike z največjo zmogljivostjo sortiranja v Evropi. V skladu z vodilnim načelom „rešitev za svet brez odpadkov“ podjetje podpira več kot 50 000 strank po vsej Evropi pri odgovornem ravnanju z materiali, ki jih je mogoče reciklirati, ter jim tako pomaga izboljšati lastno trajnostno uspešnost in ohranjati primarne vire. S približno 2.000 zaposlenimi podjetje dosega promet v višini več kot ene milijarde evrov (2021). Po podatkih Fraunhofer UMSICHT bi lahko Interzerove dejavnosti recikliranja samo leta 2022 prihranile milijon ton toplogrednih plinov v primerjavi s primarno proizvodnjo in več kot 8,7 milijona ton primarnih surovin. Kot pionir krožnega gospodarstva je družba Interzero dobitnik nemške nagrade za trajnostni razvoj in s tem povezane posebne nagrade na področju preobrazbe „Viri“ za leto 2024. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.interzero.de/en.